Wat is Working Equitation?

Inmiddels is Working Equitation wereldwijd een serieuze wedstrijdsport, waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen, deels in combinatie met praktijkgerichte hindernissen. 

Een Working Equitation wedstrijd bestaat uit vier onderdelen: een dressuurproef, een obstakelparcours gereden op stijl (de stijltrail), hetzelfde parcours maar dan gereden op tijd (speedtrail) en veedrijven.  

 

Dressuur

Stijltrail

Speedstrail

Runderwerk

Het is leuk en afwisselend werk, waarbij aldoende oefeningen als keertwendingen, wijken en later ook wissels en pirouettes op een serieuze maar speelse manier aan bod komen. De speedtrail en het runderwerk volgen naarmate de africhting van het paard vordert. 
 
Door gericht Working Equitation te trainen kun je met elk type paard vooruitgang boeken. De sport stamt niet alleen af van het werken met paarden in het veld, de tradities en Working Equitation vormen nog steeds een levende basis van ieder onderdeel. Iedereen die op een praktische speelse manier zijn/haar paard wil trainen kan met Working Equitation uit de voeten, want voor alle deelnemers geldt: de sport moet leuk zijn voor mens, paard en rund!  

De jury is open minded, maar wel streng wat betreft de omgang met het paard. Tijdens het werk met runderen moet bijvoorbeeld een kleine hulp voldoende zijn, als je iets drie keer moet vragen is de rund natuurlijk al ontsnapt of heb je de bel gemist.  

Verder maakt het niet uit wat voor soort of type paard je hebt. De jury houdt rekening met de ras typische kenmerken.  Zo kan je in eigen tempo en op ontspannen wijze kennis maken met deze zeer veelzijdige tak van sport. Een goede dressuurmatige basis is noodzakelijk bij het rijden van de trails en het runderwerk. Paarden moeten licht aan de hulpen staan, wendbaar zijn en moedig;

Misschien is je paard nu nog niet zo wendbaar, licht aan de hulpen, of moedig. Helemaal niet erg. Je kant het allemaal leren bij Het Ideale Hof! 

Ben je getriggerd en zou je graag een eerste kennismaking willen maken met deze sport of ben je er al bekend mee en wil je het ook in het Belgische Limburg oefenen? Maak een afspraak of klik dan op deze link en kijk welke mogelijkheden er voor jou zijn.